Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2012 13:30 - Арт Терапия
Автор: dreamerrr Категория: Други   
Прочетен: 351 Коментари: 0 Гласове:
0



image Арт Терапия Вдъхновено от Цвети Цанева, Hera.bg
Стресът в днешно време е ежедневие, но това не е причина да му се отдаваме напълно. Има много и най-различни начини да разтоварим след един натоварен ден, през който не сме ставали от компютъра или телефонът се е отпечатал на ухото ни. Някои хора предпочитат да разтоварват със спорт, йога или други физически упражнения. Други бягат от стреса с по бира или чаша нещо по-силно :).
На мен лично освен спорта, бирата и йогата или разходката с кучето, много ми допадна идеята на Цвети Цанева за отмаряне с ..... изкуство :) Ето какво пише тя:
"За да се подложиш на арт терапия не е нужно да имаш прословутия творчески талант. Търпеливо или гневно да причакваш из нощите някоя закъсняла, разглезена муза. Не е нужно. Хубавото на изкуството е неговата универсалност – творецът е просто човек, който има един майчин език в повече. Език, който мнозина разбират или поне се опитват, но малцина владеят.

Е, ако е така, предлагам ти да се запишеш на „езиков” курс по:

Изобразително изкуство – е, няма да си следващият Пикасо или Рембранд, но не е и нужно. Със закупуването на добри бои, четки и скицник си доставяш невероятно релаксиращо удоволствие. Формите и цветовете, които излизат на белия лист, те отвличат от проблемите и ежедневието. В повечето магазини продават и наръчници за рисуване на определени животински, човешки или други фигури и с малко старание и желание ще видиш, че сама ще потърсиш платно, за да си окачиш някое произведение на стената.

Музика – знам, че като малка си пяла с дезодорант пред огледалото, може би си искала да станеш и певица. Може и да си станала, но ако не си – това не означава, че казваме край на пеенето ти, макар на някои близки хора да им се иска. Пеенето под душа отдавна е любимо занимание за мнозина и се е доказало като освобождаващо стреса. Или надуваш силно любимия си изпълнител и пееш заедно с него, знаеш текстовете, нали? Този начин на релакс намира и изява в популярните караоке клубове, където можеш и публично да се излагаш, но пък безумно ще се забавляваш и себе си и другите на свой гръб.

Скулптура – може да не се хвърляш на длетата, на първо време поне, но самосъхнещата глина е чудесна за начало. Освен лесната обработка и непретенциозните и изисквания, от нея се получават чудесни произведения – магнити за хладилника, миниатюри за стената, украшения за коледната елха и какво ли още не. Развихри цветове и ефекти и скоро домът ти ще стане наистина по- артистичен.

Танци – всевъзможни курсове, школи и стилове те очакват зад всеки ъгъл. Освен, че ще помогнеш на фигурата и общия си тонус, ще се заредиш с невероятна енергия. Народни танци, латино танци, стандартни танци, защо не и хип хоп и модерен балет – разнообразието е чак объркващо. Ако школата е добра, скоро ще имаш и представление, на което ще успееш да блеснеш с умения и излъчване. Покани всичките си приятели, шоуто ще е гарантирано.

Литература – да си водят дневник е може би най- съкровеното нещо, което хора от всички столетия са правили. Това помага безотказно и в най- трудните моменти, а и прави щастливите още по- възторжени. И ако римите не ти идват отведнъж и не се готвиш да напишеш някой роман – това е най- простото и лековито нещо. Понякога има неща, които не можеш да споделиш с най- близките си, едва се престрашаваш дори да изкараш от себе си. В такива случаи белият лист и химикалката са твой най- добър приятел.

Ако и това не ти допада – за теб са всички приложни занимания – ръчно правените красоти, бижута, плетиво и какво ли още не – хем си почиваш, хем можеш да зарадваш близки и приятели. Фотографията също е отличен вариант."
  Макар и Цвети да се обръща предимно към нежния пол, аз лично бих препоръчала арт терапията и на мъжете. Все пак и ремонтирането на колата може да се причисли към тази категория. Всичко зависи от гледната точка :)
Все пак не забравяйте:

"Каквото и да избереш, идеята е то да те откъсва, да те забавлява, да те прави щастлив, да изкараш най- доброто и красивото от себе си. И да останеш за малко поне без костюм и маска – да си ти, каквато си."



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dreamerrr
Категория: Други
Прочетен: 32113
Постинги: 26
Коментари: 23
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930